2020. április 3., péntek

Irodalom Ági néni 04.03.

Irodalom 04.03.


Ne feledjétek, hétfőn 13-kor újra megpróbálunk találkozni. A hétfői irodalom óra blogbejegyzésének elején megtalálod, hová kell kattintanod!

Mielőtt továbblépnénk a következő énekre, küldök egy kis játékot. Jó szórakozást hozzá, esetleg elküldheted, hány %-ot értél el.

https://www.okosdoboz.hu/feladatsor?id=932&select_osztaly_search=6-osztaly&select_tantargy_search=magyarirodalom&select_temakor_search=arany-janos%3A-toldi


A mai óránk anyaga a 11.ének

Hallgassátok meg a szokott módon! Tudjátok, közben olvasni + egyes feladat.





https://www.youtube.com/watch?v=LlptQA2fhc0

Most rendhagyó módon nem én foglalom össze röviden a tartalmát, használnotok kell az alábbi segítséget!

XI. ÉNEK: Ebben a részben Toldi elindul Budára, hogy fegyvert és ruhát vegyen magának. Megveszi ezeket a dolgokat, és a lovát is felöltözteti, majd izgatottságában elfelejt Bencétől elköszönni. Bence könnyesen ballagott utána, fájt neki, hogy el se köszönt a gazdája. Utána Miklós megérkezik a bajvívás helyszínére, aztán megérkezik a cseh vitéz is, aki káromkodik, a magyart becsmérli. A szigetről Miklós berúgja a csónakot a Dunába, ezzel is jelezve, hogy csak az egyikük térhet vissza a túlpartra. Miklós kiáll a magyar nép becsületéért, és győz, majdnem megöli, de megkönyörül rajta, azzal a feltétellel, hogy elveszi a marháját, de nem magának, hanem a két vitéz édesanyjának. A cseh elfogadta, majd Miklóst hátba támadta, de szerencsére Miklós meglátta visszatükröződő vízben, és levágta a cseh vitéz fejét. A nép nagyon örül.
Következzen két feladat a munkafüzetben: 43/2. és 43/5.
A megoldásokat a szokott módon juttassátok el hozzám 04.04-ig! Akinek van kedve, illusztrálja az ének fő jelenetét!

Jó munkát, jó hétvégét!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése