2020. március 19., csütörtök

Ének


2020.03.19. ének 6.b

Kedves Gyerekek!

A mai órán folytatni fogjuk Wolfgang Amadeus Mozart: A varázsfuvola című operáját, és az első felvonásról fogunk részletesebben tanulni.

Szükséged lesz a tankönyvedre, füzetedre és a számítógépedre!
Remélem elolvasták a tankönyvben az első felvonás tartalmát! (164-168.o.)

Feladatok:

1.       Folytassuk az előző órai vázlatírást a füzetbe, az első felvonás cselekményével:

I. felvonás
Tamino herceget az Éj királynőjének három udvarhölgye menti meg egy óriáskígyótól, de Papageno, a madarász az ájulásból feléledő hercegnek azt állítja, hogy ő végzett vele. Hazugságát a hölgyek azzal büntetik, hogy lakatot tesznek a szájára. Aztán egy képet adnak Taminónak, amely Paminát, az Éj királynőjének elrabolt leányát ábrázolja. Tamino beleszeret a képen ábrázolt lányba, és elhatározza, hogy kiszabadítja.
Megjelenik a királynő is, és szavát adja: ha sikerrel jár, a herceg elnyeri lánya kezét. Tamino kap egy varázsfuvolát, Papageno pedig egy csodás harangjátékot, és együtt kelnek útra Sarastro birodalmába, ahol Pamina fogságban sínylődik.
Amikor odaérnek, külön-külön indulnak a keresésére. Papageno érkezése megmenti Paminát Sarastro szerecsen szolgájától, Monostatostól, aki a lányt meg akarja büntetni szökési kísérlete miatt. Papageno és Pamina együtt indulnak Tamino fellelésére, aki időközben egy templomhoz ért, ahol egy pap felvilágosítja őt, hogy valójában az Éj királynője a gonosz, nem pedig Sarastro, aki a Bölcsesség templomának főpapja.
Papageno és Pamina szembe találkozik Monostatosszal és rabszolgáival, de a harangjáték segítségével elmenekülnek. Sarastro és kísérete jelenik meg a nép előtt. Pamina ott végre találkozik Taminóval, és rögvest egymásba szeretnek.

2.       Az alábbi linkeken az első felvonásból hallgassátok meg az alábbi két áriát, és kövessétek hozzá a tankönyvet is a szöveg miatt:

Papageno áriája: Tk. 165.oldal - első kottakép (2 sor)


Tamino képáriája: Tk. 165.oldal - második kottakép (3 sor)


Próbáljátok meg ti is elénekelni hozzá!
A Halász Judit féle mesélést a következő órán fogjuk folytatni!

Köszönöm a munkátokat!
Szeretettel:
Orsi néni


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése